nationale verteldagen.nl

Waarom overgewicht in Azië minder voorkomt

Overgewicht EPIDEMIE

Een van de grootste problemen in het westen is overgewicht. De landen die het grootste percentage van te zware mensen hebben zijn de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en helaas ook Nederland. De afgelopen tientallen jaren is het overwicht probleem langzaam een epidemie geworden. Vele politici trekken allang aan de bel dat het zo niet langer kan en dat het overwicht probleem een nationaal gezondheidsrisico is. Het probleem is niet alleen dat het de levenskwaliteit van mensen vermindert. Het zorgt er ook voor dat de zorgkosten veel hoger worden. Toch zijn er ook landen waar overgewicht helemaal geen probleem lijkt te zijn.

Japan

Dit lijken vooral Aziatische landen te zijn met als voorbeeld Japan, waar het percentage mensen met overgewicht extreem laag ligt. Hoe komt dit. De grote boosdoeners zoals fastfood restaurants en meer toegang tot snel eten is ook in Japan en andere Aziatische landen aanwezig. Hoe komt het dan dat de mensen hier zo dun blijven? In dit artikel bekijk ik de eet en beweeg gewoonten in Japan waardoor Japanners dunner blijven en hoop ik ook de lezers hier te helpen met op hun gewicht te letten.

Kleinere porties

Een van de redenen is dat japanners minder zuivel eten. Er zijn veel discussies over hoe goed zuivel voor iemand is en het is natuurlijk ook erg vet. Al wordt er wel naar gewezen dat het probiotica bevat. Een belangrijkere reden dat Japanners dunner zijn is dat ze ook minder grote porties eten. In de Verenigde Staten als je naar een restaurant gaat krijg je gigantische porties en kun je vaak ook nog een grote cup soda opnieuw vullen. In Japan zijn de porties precies groot genoeg voor een persoon.

Sociale druk

Er is ook meer sociale druk in Japan om dun te blijven. Ten eerste zijn er minder mensen in Japan die overgewicht hebben waardoor je snel zult voelen dat je anders ben wanneer je zelf te dik bent. Dit is een stille sociale druk. Desondanks is er ook verbale sociale druk. In veel westerse landen is het niet netjes om erop te wijzen dat iemand te dik is. Dit gebeurt in Japan wel. Een soortgelijke situatie geld voor Zuid-Korea. Zuid-Korea heeft ter wereld de grootste sociale druk als het om uiterlijk gaat. Hierdoor blijven mensen dunner maar deze obsessie met uiterlijk kan ook ongezond zijn. Het is bijvoorbeeld heel normaal in Zuid-Korea voor jonge meisjes om plastische chirurgie te nemen. Desondanks zijn er genoeg tip over dun blijven uit Azië die we in het westen kunnen overnemen.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2024 nationale verteldagen.nl

Thema door Anders Norén