nationale verteldagen.nl

Hoe zorg jij voor een goede zithouding?

Langzitten

Nederland is kampioen langzitten van Europa: gemiddeld zitten Nederlanders 10,4 uur van de dag. Keiveel! Zeker als je bedenkt dat je ook nog een groot deel van het restant aan het slapen bent, blijft er weinig tijd over waarin je werkelijk beweegt. Er zijn daarom veel campagnes bezig die zich richten op het actiever krijgen van ons land. Afgezaagde reclames over vaker de trap pakken, wandelen na de lunch en een tramhalte eerder uitstappen: ze hebben allemaal de revue al eens gepasseerd. En zou het nou werkelijk wat opleveren? Het lijkt er niet op. Tenzij Nederland voor deze campagnes nóg meer zat. Echter zijn daar geen metingen van. Nee, het aantal uren zitten lijkt, ondanks al deze pogingen, eerder erger te worden dan beter. Op zich een logisch gevolg van de kenniseconomie waar de Nederlandse politiek nu al jaren naar toe streeft. De meeste beroepen die onder het resultaat van dit beoogde doel vallen zijn nou eenmaal zittende banen, vaak zelfs achter een bureautje met laptop. Doe er een ‘hippe kantoortuin’ bij met flexplekken en je beeld van de jonge, teveel zittende werknemer is compleet.

Optimaliseren

Ik denk dat het daarom een goed idee is om niet alleen te kijken naar hoe men minder kan zitten, maar vooral hoe we dit zitten minder schadelijk kunnen maken voor het menselijk lichaam. Als we (economisch) willen blijven groeien en ontwikkelen zal er meer en meer gezeten worden. Het lijkt me daarom een beter idee om in kaart te brengen waar er gezeten wordt en hoe we de schade daarvan kunnen beperken. Denk bijvoorbeeld aan de auto: als een werkritje gemiddeld 45 minuten duurt zit je dus al gauw 1,5 uur per dag in de auto. Tel er een beetje file bij op, en dit is al gauw twee uur. Het is daarom een goed idee om je te verdiepen in een model auto waarbij de stoel goed afgesteld kan worden. Ook op je werk is een ergonomische stoel echt geen luxe, en een sta-zit bureau al helemaal niet.

Thuis

En thuis dan? Ook daar is veel verbetering mogelijk. Zorg dat je klusjes die staand kunnen ook staand doet en leer je kinderen van jongs af aan een goede houding aan. Met name bij huiswerk gaan ze vaak voorover zitten, wat slecht is voor de rug die nog volop doorgroeit. Heb jij thuis van die gamende zonen? Dan is het ook geen slecht idee om in een goede gamingstoel te investeren voor zijn gametijd. Steeds vaker zie je deze stoelen op de markt, deze ondersteunen de houding tijdens het gamen en bieden daardoor meer comfort dan de bedrand. Kost misschien wat, maar je voorkomt er veel klachten mee bij je kids. Ze gaan die rug immers nog een flinke tijd nodig hebben.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2024 nationale verteldagen.nl

Thema door Anders Norén