nationale verteldagen.nl

Een speelgoed keuken is het perfecte speelgoed

Een speelgoed keuken, wie heeft die vroeger nou niet gehad? Of het nu ging om een keukentje geknutseld van lege dozen of een echte speelkeuken uit de winkel, we waren er allemaal gek op! Want een speelgoed keuken heeft iets bijzonders. Je kunt er al vanaf kleins af aan mee spelen, de fantasie wordt geprikkeld en een speelgoed keuken kan er zelfs voor zorgen dat de peuter ineens wel zijn groenten op eet. Speelkeukens zijn er in alle soorten en maten. Van basic kunststof tot hout, met echt werkende onderdelen of juist met onderdelen die de fantasie moeten prikkelen. Ook de accessoires zijn (natuurlijk) volop te koop.

“Niet spelen met je eten”

Hoe vaak is dat tegen jou gezegd? En dan ook nog iets er achteraan over “kindertjes in arme landen”. Met een speelgoed keuken was je zelf de baas! Jij bepaalde wie jouw net-alsof-gebakjes mochten eten en wie jouw net-alsof-thee mocht drinken. Door te spelen in de speelkeuken en daarbij mama of papa na te doen, leert een kind ook nog eens heel veel. Alleen al het benoemen van de ingrediĆ«nten en materialen. Voeg daar nog kleur en smaak aan toe en voor je het weet heb je een complete net-alsof-kok in huis!
Speelgoed keuken

Combineer de speelgoed keuken met andere materialen

Zo kun je bijvoorbeeld van speelklei heel goed vormen maken als wortelen, worstjes, taartjes en gehaktballen. Ook kun je de kinderen natuurlijk laten bedenken wat ze willen eten. Laat ze hierover een tekening maken en als ze wat groter zijn een echt boodschappenlijstje. Je zult zien dat je nog best lekker gaat eten ook (met een misschien een klein beetje vals spelen hier en daar). Er zijn zoveel spullen te koop voor in de speelkeuken, daar zul je echt van opkijken! Van houten groentes tot vilten vis en vlees. Allemaal perfect geschikt om lekker mee te spelen!

Nog een stap verder? Een groententuintje!

Om je kind echt helemaal mee te krijgen in het hele kookproces, kun je ervoor kiezen om (in een grote pot) een klein groentetuintje of fruittuintje aan te leggen. Het kweken van aardbeien is helemaal niet moeilijk. En ook het laten groeien van bijvoorbeeld munt is een feestje. Voor de wat grotere planten, zoals sla en aardappels, heb je echt wel een wat groter stukje grond nodig. Maar hƩ, samen met je kind aan het spitten, zaaien en oogsten: hoe tof is dat?

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2024 nationale verteldagen.nl

Thema door Anders Norén